Angkat Nicholaas Kuahaty Jadi Pj. Sekda Mimika, Lemasko Ucapkan Terimakasih Kepada Bupati

Bagikan Bagikan
Marianus Maknaipeku

SAPA (TIMIKA) - Bupati Mimika, Eltinus Omaleng blak - blakan mengatakan Pj. Sekda Mimika adalah Nicholaas E. Kuahaty.

Menanggapi hal tersebut Marianus Maknaipeku mewakili Lembaga Masyarakat Adat Suku Kamoro (Lemasko) mengucapkan terimakasih kepada Bupati Mimika.

"Lemasko mengucapkan terimakasih kepada Bupati yang memberikan kepercayaan kepada Nicholaas E. Kuahaty sebagai Pj Sekda Mimika," katanya saat menghubungi Salam Papua, Jumat (3/7/2020).

Dijelaskan hal ini demi mempercepat pembangunan.

"Bupati Mimika pilih orang yang betul-betul juru masak yang cepat. Dan pak Nicholaas adalah orang yang bisa bekerja," tuturnya. 

Sebelumnya, Bupati Eltinus Omaleng secara blak-blakan mengungkapkan bahwa yang akan diangkat menjadi Pj Sekda dan juga yang akan menjadi Sekda Mimika adalah Nicholaas E. Kuahaty

"Persetujuan Menteri Sudah ada ditangan saya, tinggal saya lantik saja, " beber Bupati

Terhadap polemik Nicholaas Kuahaty masih berstatus ASN di Kabupaten Kaimana,  Bupati sebut itu tidak ada masalah. 

Sebelumnya pada proses seleksi awal sebelum ditangguhkan Bupati Mimika, terdapat 9 orang calon Sekda Mimika, dan mereka adalah Yulianus Sasarari (Inspektorat Mimika),  Petrus Yumte (Kepala Dinas Sosial), Petrus Lewakoten (Kepala Kesbangpol), Benediktus Renyaan (Kadis Perpustakaan dan Arsip Daerah Mimika), Limy Mokodompit (Kepala Dinas Lingkungan Hidup), Welem Naa (Kepala Dinas Satpol-PP), Nicolaas  E. Kuahaty (Asisten III Bidang Administrasi Umum Setda Mimika), Syharial (Kepala Dinas Ketahanan Pangan),  dan Simon Mote (Mantan Kepala Bappeda)

Dari 9 calon seleksi terbuka jabatan Sekretaris Daerah Kabupaten  Mimika itu hanya 6 orang yang lolos seleksi, Petrus Yumte (Kepala Dinas Sosial), Petrus Lewakoten (Kepala Kesbangpol), Benediktus Renyaan (Kadis Perpustakaan dan Arsip Daerah Mimika), Limy Mokodompit (Kepala Dinas Lingkungan Hidup), Welem Naa (Kepala Dinas Satpol-PP), Syharial (Kepala Dinas Ketahanan Pangan)

Sementara tiga diantaranya tidak lolos, mereka adalah Nicholaas  E. Kuahaty (Asisten III Bidang Administrasi Umum Setda Mimika) karena masih aktif sebagai PNS di Pemkab Kaimana Propinsi Papua Barat,  Inspektorat Yulianus Sasarari dimana umur telah melewati ketentuan 56 tahun,  sedangkan Simon Mote masih dalam proses hukum tersandung kasus korupsi.  (Kristin)
Bagikan ke Google Plus Bagikan ke WhatsApp

2 komentar:

 1. Hai semua

  Nama saya FRADESY RIRITIA, saya berasal dari indonesia, saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu anda semua kebenaran, setiap orang yang anda lihat pada catatan mereka di blog dan laman web ini adalah pencuri (SCAMMERS), saya telah menjadi mangsa cerita mereka dan mereka telah merosakkan hidup saya.
  Saya tidak di sini untuk memberitahu anda kisah bagaimana saya ditipu dan bagaimana saya kehilangan banyak wang kepada mereka.

  Saya di sini untuk memberitahu anda SYARIKAT PINJAMAN sebenar dan sahajalah yang ALLAH hantar untuk mengubah hidup saya, mereka adalah SEMUA PINJAMAN PEMBERIAN GLOBAL, mereka adalah satu-satunya syarikat pinjaman tulen yang diiktiraf dan dibiayai oleh WORLD BANK.

  Mereka adalah satu-satunya syarikat pinjaman tulen, mereka mempunyai terma dan syarat pinjaman yang cukup besar, untuk menutup semua pinjaman mereka mampu dimiliki dan cepat dilunaskan tidak seperti syarikat palsu lain yang anda lihat di sini dalam talian yang akan mengambil wang anda tanpa mengeluarkan pinjaman anda,
  Tolong jangan tertipu oleh saksi yang mempunyai nombor dan whatsapp indonesia, semuanya penipu, bagaimana syarikat individu boleh memberi pinjaman ?, itu harus menjadi pertanyaan pertama anda.

  Rakan-rakan saya di Asia, saya mohon anda mendengarkan saya ketika saya bersumpah kepada anda dengan nama Allah, bahawa saya mengatakan kepada anda semua kebenaran, Syarikat ALL GLOBAL GRANT LOAN, satu-satunya syarikat yang boleh dipercayai dan mereka akan memastikan anda menerima pinjaman anda setelah anda menyelesaikan proses pinjaman seperti yang diperlukan.
  Mengapa anda tidak menjadi antara berita baik ini dengan menghubungi mereka segera sekiranya anda SANGAT MENARIK untuk meninggalkan perjuangan kewangan anda dan meningkatkan tahap kehidupan anda, berikut adalah EMAIL allglobalgrantloan@gmail.com mereka.

  Anda bebas menghubungi saya di EMAIL fradesyriritia12@gmail.com saya untuk maklumat lebih lanjut, saya dengan senang hati akan mendengar anda berkongsi kisah kebahagiaan anda sendiri.
  Terima kasih semua, dan semoga ALLAH memberkati SEMUA PINJAMAN PEMBERIAN GLOBAL kerana memberi saya kegembiraan baru ini.

  NAMA Syarikat: SEMUA PINJAMAN GRANT GLOBAL
  syarikat: allglobalgrantloan@gmail.com
  Whatsapp Syarikat: +1 (304) 997-4034
  E-mel saya: fradesyriritia12@gmail.com

  BalasHapus
 2. Hai semua

  Nama saya Ahamad Faudzi Abd dari MALAYSIA. Saya mengalami trauma kewangan kerana saya ditipu dan ditipu oleh banyak syarikat pinjaman dalam talian dan saya fikir bahawa tidak ada yang baik yang dapat keluar dari transaksi dalam talian tetapi semua keraguan saya segera ditenangkan dan hilang ketika rakan saya mula-mula memperkenalkan saya kepada syarikat ALL GLOBAL PEMBERIAN PINJAMAN, saya fikir ia masih akan menjadi permainan penipu yang sama, tetapi rakan saya meyakinkan saya, dan saya juga melihat kesaksian orang lain, saya terpaksa memaksa diri untuk mengikuti semua proses, yang paling mengejutkan setelah memenuhi semua syarat, saya mendapat pinjaman RM 5.000.000 di akaun bank MUAMALAT saya Semasa saya dimaklumkan di telefon saya, saya tidak pernah mempercayainya, nampaknya saya bergegas ke bank untuk memastikan bahawa ia benar dan nyata, dan pinjaman itu ada di sana akaun, saya menariknya tanpa komplikasi dan melaburkannya dalam perniagaan saya Venture.

  Sekiranya anda mahukan pinjaman hari ini untuk perniagaan dan memulakan hidup, syarikat, dan kontrak besar, sila hubungi SEMUA PINJAMAN PEMBERIAN PEMBERIAN GLOBAL di e-mel mereka di bawah.
  E-mel ............. allglobalgrantloan@gmail.com

  Dan jika anda mahukan maklumat yang tepat dari saya, maka anda boleh menghubungi saya melalui e-mel peribadi saya (aahamadfaudziabdlatif5@gmail.com)

  Saya adalah PEMANDU Lori biasa, tetapi sekarang saya memiliki Lori dan saya menjadi penyokong besar, saya memberi jaminan kepada anda semua bahawa anda akan mendapat pinjaman anda dari SYARIKAT yang baik ini.

  SYARIKAT: SEMUA PINJAMAN PEMBERIAN PEMBERIAN GLOBAL
  E-mel: allglobalgrantloan@gmail.com
  Tel ............. +1(304)997-4034
  e_mail .......... [aahamadfaudziabdlatif5@gmail.com]

  BalasHapus